Travelers Dizi İnceleme

Travelers Dizi İnceleme ve Yorumlama Kapak

Travelers Dizi Künye

IMDB: 7,8/10 Link
Tür: Bilim Kurgu / Drama
Oyuncular: MacKenzie Porter, Eric McCormack, Patrick Gilmore, Jared Paul Abrahamson, Nesta Marlee Cooper ve Reilly Dolman

Günümüzden yüzlerce yıl sonrasından günümüze gelebilen insanları konu alan bir dizi ile bir Netflix dizi daha izlemeye hazır olun. Yüzlerce yıl gelecekte geçen hikâyede teknoloji öyle gelişmiş ki insanlara zamanda yolculuk yaptırıp 21. yüzyıla geri gönderip insanlığı amansız bir gelecekten kurtarmaya çalışılıyor. Hadi gelin tüm detayları ile Tacelers dizi incelemesine girişelim ama unutmayın, hali hazırda bölümleri yayınlanmış ve çok fazla öznel yorum içeren spoiler olan bir yazının içine düşeceksiniz. Sonra vay efenim dizi incelemesi böyle mi olur diye bık bık yapmayın bana. Ama bir sonraki bölümü hiç spoiler vermeden anlatmaya özen göstereceğim merak etmeyin.

Travelers Dizisi Detaylı İnceleme

Aslına alanında bu konuda tek bir diziden bahsetmiyoruz. Günümüzde teknolojinin ilerlemesi ile insanoğlunun kendisini yok edeceği gerçeği ile çok yakın bir gelecekte karşı karşıya olacağımız net olarak tartışılırken, bu konuda birden fazla dizinin çekilmesinin kaçınılmaz olduğunu unutmamak gerekiyor. Öyle bir zaman dilimi hayal edin ki, insanlık dünyayı tamamen yok etmek üzere. Fakat her şey tarih olmuş, doğru bir arşivleme(!) ile kayıt altına alınmış ve dünyayı yok eden tüm olaylar ile buna sebep olan insanlar net olarak biliniyor. Ama bu gelişimin sonunda belli ki zamanda yolculuk bir teori olmaktan çıkmış ve artık zamanda hareket etmek çok mümkün hale gelmiş durumda. Sonunda insanlık şu kararı alıyor, evet dünyayı mahvettik, hadi artık zamanda geri gidip tüm bu yok olma sebeplerini temiz bir şekilde düzeltelim ki yaşanabilir bir dünyada olalım.

Neden Travelers Dizisini İzlemeliyim?

Biz bu senaryoyu gördük hacı, bu konu daha önce çok işlendi yahu dediğinizi duya gibiyim. Peki, bu kadar alternatif varken sorusunu sormak en mantıklı ilerleyiş olacaktır.

Bir kere konu zamanda geri gidelim ve bugünün teknolojisini geçmişte (bizim için bugün) kullanarak insanlığı kurtaralım gibi bir konsept içermiyor. Çünkü bunu içeriyor olsaydı işin drama kısmı kalmazdı ve izleyici kitlesi çok az olurdu diye mantıklı bir şekilde düşündüklerini zannediyorum. Artık drekt Sci-Fi tarzı dizileri seven pek kalmadı gibi. Ayrıca düşünce kısmını kaldırdığın zaman teknolojik şeylerin izleme keyfinin biraz azaldığını da kabul etmek gerekir.

Ayrıca travelers dizisi içerisinde farklı bulduğum noktalardan birisi de kişilerin zamanda yolculuk yapması değil, bilinçlerin zamanda yolculuk yapması ki, görevli konuk bilinçler günümüz içinde hali hazırda varolan bir bedenin içerisine girerek kısıtlanmış bir şekilde dünyayı kurtarmaya çalışıyorlar. Yani kabul edelim, bir FBI ajanı bedeni içinde var olmak çok fazla kısıtlanmadan hareket edebilme ve görevini yerine getirme özgürlüğü sağlıyor ama bir FBI ajanı yanı sıra çocuklu ve eski kocası tarafından dövülen bir ev kadını, mental olarak bir bakıcısı olmadan hayata karışamayan ve sürekli nöbetler geçiren bir kadın hatta aşırı doz uyuşturucu kullanmayı seven bir keş için durum pekte kolay değil gibi bence.

 

Hadi Spoiler Verelim

İlerleyiş içinde en enteresan kısımlardan birisi bilinç transferi diyebiliriz. Çok ince bir çizgide ilerleniyor bu kısımda. Zaman içerisinde gerçekleşecek kötü bir olay dizisi var ve bu diziyi durdurmak için bir araya gelen bir ekip var. Ekip içerisindeki kişiler o zaman dilimi içerisinde ölecek olan kişilerin vücutlarına bilinçlerini transfer ediyor. Yani zaman dilimi içerisinde zaten yok olan birisinin vücudu içerisinde var olmaya devam ederek işlerini çözmek zorundalar. E kelebek etkisi?

Mesela kocası tarafından sürekli hırpalanan kadın yine bir hırpalanma anında kocası tarafından aslında öldürülüyor. Fakat, ölüm saatinin geçmesinin hemen ardından yeni bir ruh ve bilinç ile ayağa kalkıp kocasını evden kovup ölen kişinin çocuğu ile ilgilenmeye devam ediyor. Bu kadının ölümü ile hapse girmesi gereken ve aslında polis olan kocası artık katil değil.

Mesela eroinman keşimiz, arkadaşı ile aşırı doz alırken koltukta yığılıp kalıyor ve ölüyor ama artık ölü değil. Ama arkadaşı öldü ve bu onu bir katile mi dönüştürüyor? Bu arada ekibini düşünen beyni olan keş tarihsel süreçte para ihtiyaçlarını karşılamak için ihtiyaç duyulan tüm şans oyunlarının sonuçlarını bilmekte. Bir sonraki gün şans oyunlarından devasa bir para kaldırarak ekibe para sağlıyor peki o parayı sonrasında kazanması gereken kişiye ne oluyor?

Dram kısmı tam burada gerçekleşiyor. Transfer edilen bilinç, içinde bulunduğu bedenin hayatını yaşamaya devam etmek zorunda. Evli FBI ajanı günün sonunda dünyayı kurtaran eylemlerini değiştirip karısının yanına dönmeli, eski kocası tarafından taciz edilen kadın, günün sonunda bebeğinin yanına dönüp onunla ilgilenmeli. Keş olan adam, elinin titremesine engel olmak için fiziksel olarak ihtiyaç duyduğu madde bağımlılığına devam etmek zorunda. Üstelik günümüzde kayıt altına alınan tüm olayların öyle çokta doğru bir şekilde kayıt altına alınmadığını deneyimleyerek öğrenmek zorunda kalıyorlar.

Travelers Dizisi Kişisel Not ve Beklentilerim

Bir kere travelers dizisi kesinlikle benim beklentilerimi karşılayan bir dizi. Aksiyon, bilim kurgu ve drama temiz bir şekilde dizi içerisinde yer alıyor. Salya sümük bir dram görmeden aşırıya kaçmadan bir aksiyon izliyoruz. Bilim kurgu kısmı olan zamanda yolculuk kavramını birileri arada hatırlatmasa görmüyoruz bile. Yani, biz bu konsepti Doctor Who içinde zaten görmüştük vay efendim bildiğin 12 Monkeys, bildiğin Continuum çakması dizi işte denmesinin yanlış olduğunu düşünüyorum. Bu yorumu ancak dizinin konusunu okuyup diziyi izlememiş birisi söyleyebilir kanaatindeyim.

İlk bölüm çok fazla soru işareti bırakarak ilerliyor. Malum, pilot bölümler karakterlerin ve konunun oturtulması için kullanılan bölümlerdir. Birçok popüler dizi pilot bölümü bir görsel şölene dönüştürerek diğer bölümlerin izlenmesi için hedef kitlesine gaz veren bir konseptte çekerken Travelers Dizisi diğer bölümlerde kullanılması için gerekli olan soruların cevaplanmasına yönelik bir alt senaryo içerisinde sunuyor. Yani evet ilk bölümün sonunda ne oldu lan şimdi diye bölümü tamamlıyorsunuz ama ikinci bölümden itibaren ha zaten bu karakterin bunu yapması gerekiyordu diyerek kafanız biraz rahatlıyor.

Tabi burada ikinci bölümden itibaren diğer sorular birikmeye başlıyor. En azından bu konseptte dizi izleyen birisi olarak ben soruyorum. Binlerce kişinin ölmesi gereken bir anti madde patlamasında sadece bir kişinin ağır yaralı olarak (ki ölmesi gerekiyordu o kişinin) kurtulmasını sağlıyorsun. Gelecekte neler değişti? Ölmesi gereken kişinin torunlarının torunları şu an diliminde olan kişilerin hayatını nasıl etkiledi? Hala bu zaman diliminde var olmaları nasıl mümkün oluyor? O kelebeğin kanadını çırpması sonucunda Afrika’daki ağacın düşmesi arasında bir bağlantı olmayacak mı? Ama izlediğimiz öyle veya böyle bir bilim kurgu filmi ve çok fazla sorgulamak yerine keyifle izlemenizi öneriyorum.

Bir sonraki dizi ve film incelemesinde görüşene kadar keyifli seyirler diliyorum.

Umut AVCI: