Bir firmanın yıllarca kullandığı logo ve kurumsal kimlik yapısından vazgeçmesi hiç kolay değildir. Bunun maliyetleri genelde küçük veya büyük fark etmeksizin her firma için çok fazla olur. Konu sadece logo veya kurumsal kimliğin baştan tasarlanması değil, daha önce kullanılmış olan logo ve kurumsal kimlik ile üretilmiş tüm ögelerin değiştirilme zorunluluğudur. Fakat logo ve kurumsal kimlik değişimi Adobe gibi bilinen bir firma tarafından yapılıyorsa konu çok başka yerlere gidecektir. Sonuçta, ben dahil, dünyada pek çok profesyonel grafik tasarımcı, şirketlerin logo ve kurumsal kimliğini oluşturmak için Adobe programlarını kullanıyor. "Adobe Tasarım" logo ve kurumsal kimlik tasarımını yeniliyor. Hali ile böyle bir marka yenileme çalışmasının yenilikçi, yaratıcı ve ilham verici bir yapıda olması bekleniyor.
Bir süredir Adobe Experience'tan, Adobe Design'a uzanan yeniden markalaşma sürecini Behance üzerinde takip ediyordum. Çalışmaların tüm detaylarını Behance adresi üzerinden inceleyebilirsiniz. Tasarım ekibi üstlerine yüklenen sorumluluğun farkında olarak çok ince eleyip sık dokudular. Gelinen noktada, açıkçası aşırı renklilik kısmı sayılmaz ise, başlı başına kalite kokan bir iş olmuş bence. Çalışmalarını sadece logo oluşturmak olarak düşünmedikleri ve tüm kurumsal kimlik ögelerini bir bütün olarak ele aldıkları çok belli. Tüm çizgiler ciddi katı kurallar ile oluşturulmuş fakat inanılmaz bir esneklik ile uygulanmış.
Why We Need to Change
For over 10 years, our organization had been called Adobe Experience Design. While we loved our original identity, we believed it was time to streamline our name and align with industry standards. After consulting with stakeholders across the board, we decided to rebrand ourselves as Adobe Design. We believe that this new name will resonate more with our external audience and better present what we do as an organization to prospective hires.
Adobe Design is a worldwide organization of over 160 designers, engineers, researchers, program managers, writers, and makers. We create smart, sophisticated applications for a wide variety of devices, and our expertise ranges from interaction and visual design to research, information architecture, and programming.
Orijinal linkinden çalışmaya bakarken göreceksiniz ki yapılan tasarım çalışmalarını adımlar halinde inceleyerek ve insanlara neyi neden yaptıklarını anlatarak ilerlemeyi tercih etmişler. Yani biz yaptık işte oldu zihniyetinden çok gerçekten en iyisini yapmak için emek harcadık, ama fikirlerinize de açığız aslında mesajını vermişler ki bence çok keyifli bir yaklaşım olmuş. Tabi ben çok iyi niyetli olabilirim ve biz yaptık oldu da demiş olabilirler ama öyle düşünmek istemiyorum açıkçası.
sonuç olarak "Adobe Design" logo ve kurumsal kimlik tasarımının yenilenmesi sonucunda ortaya çıkan logonun gerçekten şık bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Bu durum böyle uygulamaların neden Türkiye'de yapılmadığı sorusunu akla getirebilir. Ama getirmesin. Ben biliyorum ki bu çalışmalardan çok daha iyisini yapabilecek pek çok tasarımcı bu memlekette yaşıyor ve çalışıyor. Tek sorun, bu tasarımcıların ihtiyacı olan süreleri ve bu sürenin gerektirdiği bütçeleri verecek müşterilerin olmaması diye düşünüyorum. Siz ne düşünüyorsunuz?